preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žuti brijeg Zagreb

 > Predmeti
Kemija

______________________________________________________________

 

POKUS - CRNA MAMBA

Predstavljamo vam uzbudljiv pokus kojim se učenici osmog razreda uvode u gradivo organske kemije...

 Organska kemija

Organska kemija je disciplina kemije koja proučava spojeve koji u sebi sadrže kemijski element ugljik – organske spojeve. Organski spojevi su jako važni zbog toga što upravo oni sačinjavaju živi svijet. U svakom živom biću ima ugljika, a osim što izgrađuju živi svijet, organski spojevi nalaze se i u raznim proizvodima koje svakodnevno koristimo: boje i lakovi, papir, plastika, goriva, hrana… Danas je poznato čak preko 20 milijuna organskih spojeva.

          Kemija osmog razreda vrti se najviše oko organskih spojeva. Na samom početku tog gradiva je pokus neobičnog imena, „Crna mamba“.

Pribor

Tarionik s tučkom, metalna zdjelica od 0.5L, pijesak

Kemikalije

Šećer, soda bikarbona (NaHCO3 – natrijev hidrogenkarbonat), etilni alkohol (etanol)

 

 

 

 

 

 

Postupak pokusa

Dobro izdrobimo i usitnimo šećer (32,5g) i sodu bikarbonu (5g), te ih temeljito pomiješamo u homogenu smjesu. U zdjelicu uspemo pijesak. Razgrnemo ga i napravimo udubljenje u sredini, u koje ulijemo oko 50 mL etanola. U udubljenje, nakon što pijesak upije etilni alkohol, dodamo pripremljenu smjesu šećera i sode bikarbone, te ju prstima oblikujemo u stožac. Jedino što preostaje je zapaliti etilni alkohol u pijesku i gledati.

 

Što se dogodi?

Pošto imamo šećer u blizini vatre, logično je da se prvo šećer najbliži vatri (na rubu stošca) karmelizira i pocrni. Nakon otprilike 5 minuta iz smjese šećera i sode bikarbone polako počne izlaziti crna, pjenušava i vrlo krhka čađ koja podsjeća na zmiju. Na početku iz stošca iziđu dva malena ogranka, koji se ubrzo spoje. Nakon toga počinje izvirati zmija, a spomenuta dva ogranka joj čine 'rogove'. Ona raste (i raste!) sve dok se pripremljena smjesa ili etanol istroši. Zmija može narasti i do 2 metra, a ako je duža potrebno ju je pridržavati, kako ne bi pala (i slomila se, budući da je krhka).

Kad se zapali etilni alkohol, temperatura postaje dovoljno visoka da se šećer karmelizira, a soda bikarbona (NaHCO3) raspada se na natrijev karbonat Na2CO3, ugljikov (IV) oksid i vodenu paru (H2O). Karmeliziranome šećeru u tim uvjetima obujam počinje naglo rasti i on tako tvori tijelo crne mambe, a crna boja potiče od ugljika.

Zadatak za osmaše: napišite i izjednačite jednadžbu raspadanja sode bikarbone na spomenute sastojke!

_______________________________________________________________

 

VIRTUALNE UČIONICE

Kliknite za pristup virtualnim učionicama.

Office 365 za škole

OFFICE 365 za škole

Prijavite se sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom i koristite besplatne alate i usluge.

 

Kliknite za pristup e-Dnevniku

Obilježavamo...

U SRPNJU I KOLOVOZU:

 

6.7. Međunarodni dan zadruga

10.7. Nacionalni dan Nikole Tesle

30.7. Međunarodni dan prijateljstva

5.8. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

5.8. Dan hrvatskih branitelja

12.8. Međunarodni omladinski dan

15.8. Velika Gospa

19.8. Svjetski humanitarni dan

Anketa
Koliko često koristite internet za učenje ili pisanje domaće zadaće?

Korisni linkovi
 > GoogleCMS za škole logo
Osnovna škola Žuti brijeg Zagreb / Vrtnjakovečka 2, HR-10000 Zagreb / os-zutibrijeg-zg.skole.hr / ured@os-zutibrijeg-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju