preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žuti brijeg Zagreb

Literarni natječaj Zelena grančica

2. literarni natječaj dječjeg stvaralaštva

“Zelena grančica”

Prolistala je prva Zelena grančica

 

10. lipnja 2021. godine u dvorani Zaklade Rehobot na Srebrnjaku 127a održana je prva dodjela nagrada dječjeg literarnog natječaja Zelena grančica. Natječaj je pokrenula OŠ Žuti brijeg, financirala Zaklada Rehobot, a vodila koordinatorica Marina Krpan, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Žuti brijeg. Učenici hrvatskih osnovnih škola natjecali su se u tri kategorije: dječja duhovna poezija, dječja haiku poezija i dječja foto haiga. Svaka kategorija imala je svoje povjerenstvo koje je izabralo najbolje radove. Predsjednici triju povjerenstava bili su ugledni hrvatski književnici Božidar Prosenjak i Vlatko Majić i nagrađivana fotografkinja Smiljana Gerlach. Na proglašenje pobjednika i svečanu podjelu nagrada pozvani su svi nagrađeni i pohvaljeni učenici i njihovi profesori-mentori. Odazvali su se skoro svi, a neki su došli i u pratnji roditelja, iz Zagorja i Slavonije. Dodjela se odvijala ispred male izložbe dječjih crteža nastalih po stihovima nagrađenih pjesama pod vodstvom profesora Rolanda Gambirože. Učenici su pročitali svoje radove, dobili zasluženi pljesak, a nakon toga im je koordinatorica čestitala, uručila pohvalnicu i nagradu. Nagrade su bile priznate dječje knjige koje su učenike razveselile. Knjige i priznanja dobili su i njihovi mentori, a zahvalnice za sudjelovanje poslane su i svim školama.

U kategoriji DUHOVNE PJESME prvo mjesto osvojila je pjesma Lepet anđela koju je napisao Marko Eškinja, učenik 6. razreda Katoličke osnovne škole u Virovitici, pod vodstvom mentorice Marine Mađarević. Drugo mjesto zauzela je pjesma Prijatelju, rad učenice 7. razreda Ane Gavran,  OŠ Kustošija, mentorice Ljiljane Behaim. Pjesmu je profesorica glazbene kulture iz OŠ Žuti brijeg Slavica Gilić uglazbila, a učenice Ana Macukić, Marija Mandir i Veronika Ćibarić, sve iz OŠ Žuti brijeg, otpjevale su je uz veliki pljesak svih prisutnik i suze radosnice nekih od sudionika! Treće mjesto osvojila je pjesma Zelena grančica, Josipa Stužića, učenika 4. razreda OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, pod vodstvom mentorice Ankica Krajnik.

   

Pohvaljene su i pjesme Tko je za mene Isus, Marina Prlića iz OŠ Sesvete, mentorice Marica Balog i pjesma Imam  prijatelja, Tie Petrić, iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Zagreb, mentorice Semire Katarine Barković.

U drugoj kategoriji HAIKU Povjerenstvo je za 1. mjesto izabralo pjesmu Zubi hladnoće, učenice Julije Junek iz  OŠ Kustošija, mentorice Ljiljane Behaim. Dvije pjesme su na drugom mjestu: Dvije trešnjice, Sofie Galir iz OŠ Sesvete i pjesma Snijeg u polju, učenice Helene Balić iz OŠ Ante Kovačića u Zlataru, mentor Denis Vincek. Odabrane su tri haiku pjesme za treće mjesto: Zaigrano more, Valentine Čulig iz OŠ Kustošija, mentorice Ljiljana Behaim, zatim pjesma Potres, Leone Plevnik iz OŠ Ante Starčevića, mentorice Dubravka Rovičanec i pjesma Zvono, Marte Presečki iz OŠ Vidovec, mentorice Sanje Biškup. Pohvaljena su još tri haiku pjesme:  Snijeg u travnju koju je napisao učenik Ivano Štahan iz OŠ Ante Kovačića iz  Zlatara, pjesma Tih žubor potoka, Lane Perković iz OŠ Vladimira Nazora Feričanci, mentorica Anita Azenić i pjesma Slutim proljeće, Klara Skoko iz OŠ Tituša Brezovačkog, mentorica Marija Kekelj.

   

Proglašenje je pratio spomenuti pjevački trio iz OŠ Žuti brijeg. Posebno su bili dirnuti učenici dviju nagrađenih pjesama koje je pjevački zbor na čelu s prof. S. Gilić uglazbio! Kada su učenici, profesori i roditelji prepoznali stihove i čuli ih uglazbljene u pjesmu koju izvode prekrasni djevojački glasovi, neki nisu mogli sakriti suze.

Na kraju su nagrađena tri rada u kategoriji FOTO HAIGA:

  1. mjesto: Borna Lesić iz OŠ Žuti brijeg, mentorica Marina Krpan
  2. mjesto: Putovanje, Angelina Miletić, OŠ Malešnica, mentorica Sanja Bosak
  3. mjesto:  Proljeće, Nikolina Jurak, OŠ Rudeš, Zagreb, mentorica Miranda Kekez

Nagrađeni učenici su osim knjige i pohvalnice dobili i svoju foto haigu na kaširanom A4 formatu što ih je posebno razveselilo.

Cijeli je susret protekao u prekrasnom glazbeno poetskom raspoloženju, prepun lijepih dječjih stihova i slika, misli, osjećaja i glasova. Svi sudionici su bili vrlo zadovoljni, a nagrađeni i pohvaljeni učenici vrlo ponosni. Na kraju su se svi učenici željeli fotografirati sa svojim profesorima i roditeljima ispred svojih pjesama koje su bile izložene na maloj pjesničko-slikovnoj izložbi u dvorani. Zelena grančica donijela je osvježenje na kraju ove školske godine i proširila glas da se u ovim teškim epidemiološkim uvjetima i dalje kreativno radi i stvara i da među djecom i dalje rastu i listaju pjesnički talenati i nada.

 


VIRTUALNE UČIONICE

Kliknite za pristup virtualnim učionicama.

Office 365 za škole

OFFICE 365 za škole

Prijavite se sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom i koristite besplatne alate i usluge.

 

Kliknite za pristup e-Dnevniku

Obilježavamo...

U RUJNU:

6.9. Početak nastave smiley

8.9. Međunarodni dan pismenosti

9.9. Dan poštanske marke

10.9. Hrvatski olimpijski dan

14.9. Međunarodni dan prašuma

21.9. Međunarodni dan mira

22.9. Europski dan bez automobila

23.9. Prvi dan jeseni

26.9. Europski dan jezika

29.9. Dan hrvatske policije

Anketa
Koliko često koristite internet za učenje ili pisanje domaće zadaće?

Korisni linkovi
 > GoogleCMS za škole logo
Osnovna škola Žuti brijeg Zagreb / Vrtnjakovečka 2, HR-10000 Zagreb / os-zutibrijeg-zg.skole.hr / ured@os-zutibrijeg-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju